7 vragen over vacumeren

Knapperig vers & lang houdbaar

Het bestaat al langer in de restaurantwereld, maar voor consumenten is het nog redelijk nieuw: vacumeren. Wat is het en waarom wil je dit ook thuis kunnen doen?

1. Wat is vacumeren?

Vacumeren is een techniek waarbij je voedsel liefst meteen na aankoop vacuümverpakt. Hiervoor gebruik je een vacumeer apparaat. Door je eten te vacumeren blijft het flink langer vers. Ook blijven bij bereiding smaak en vitamines beter behouden.

2. Wat is sous vide koken en wat heeft dit met vacumeren te maken? 

Sous vide koken is een techniek waarbij je vacuümverpakt voedsel voor langere tijd op een constante, relatief lage temperatuur gaart. Dit doe je in een waterbad, of een stoomoven. Door deze techniek blijft alle smaak behouden, je gooit immers geen kookwater weg. Denk maar aan het koken van spruitjes in water: zou je achteraf een slok kookwater nemen, dan proef je de spruitjes. Op de traditionele manier kook je de smaak dus deels uit de groenten. Bij sous vide koken blijft alle smaak in je eten.

3. Wat maakt sous vide koken gezonder?

Net zoals de smaak in je voedsel blijft (zie vraag 2), blijven ook vitamines behouden in je eten. Je gooit dus niet langer voedingsstoffen met je kookwater weg. Pure winst voor je gezondheid.

4. Wat doet vacumeren met de houdbaarheid van voedingsmiddelen?

Door voedingsmiddelen te vacumeren blijven ze tot 3x langer houdbaar. Dat komt doordat je negatieve invloeden van buitenaf grotendeels buitensluit. Dat geldt ook voor eten dat je in de vriezer bewaart. Je voorkomt freezer burn door je eten gevacumeerd in te vriezen. 

5. Hoe gaat vacumeren voedselverspilling tegen?

Doordat voeding langer houdbaar is, hoef je minder snel iets weg te gooien. Wat je deze week niet gebruikt, is volgende week nog bijna even vers.

6. Wat heb ik nodig om te vacumeren en sous vide te kunnen koken?

Natuurlijk heb je om te beginnen een vacumeer apparaat nodig. Het merk Quva heeft een model dat volledig geïntegreerd is in je werkblad. Hierdoor neemt het geen ruimte in als je het apparaat niet gebruikt. Miele en Siemens hebben speciale vacumeerlades in hun assortiment. Verder heb je natuurlijk zakken, of bakjes nodig om de voedingsmiddelen in te verpakken. Sous vide koken doe je in een waterbad, of stoomoven.

7. Meer weten over vacumeren?

Deze manier van koken is nog niet bij iedereen bekend. Wil je er meer van weten, of ben je benieuwd naar hoe de apparaten er in het echt uitzien, kom dan langs in onze showroom in Aalsmeer. Ben je gericht geïnteresseerd in een bepaald apparaat, bel dan even vooraf. Dan laten we je weten of we het apparaat dat jij wilt bekijken op dat moment in de showroom hebben staan.