Afzuigkappen

Afzuigkappen

Een afzuigkap in je keuken zorgt voor de afvoer van kookgeurtjes, vet, rook en stoom. Natuurlijk wil je dat dit goed gebeurt, waardoor je keuken fris en vochtvrij blijft. Daarnaast wil je ook dat het design goed past binnen je keukenontwerp. Maar ook technisch moet het kloppen. Zo moet een uitzuigkap voor boven een keukeneiland bijvoorbeeld aan andere eisen voldoen, dan een afzuigkap die je langs een muur plaatst. 

Afzuigkap vergelijken, kiezen en kopen

Er is een enorme keuze aan afzuigkappen. Toch is het niet moeilijk om je keuze behapbaar te houden. Om te beginnen let je op de technische aspecten van de afzuigkap. Waar moet het apparaat geplaatst worden? Hoe krachtig moet de motor van je afzuigkap zijn? Is er een afvoermogelijkheid naar buiten? Hoeveel geluid mag de afzuigkap maximaal maken? Door antwoord te geven op deze vragen breng je de keuzemogelijkheden al flink terug.

Afzuigkap zonder afvoer: recirculatie

Soms is er geen afvoermogelijkheid naar buiten. Bijvoorbeeld omdat je een monumentaal pand hebt waarbij je niets aan de buitenmuren mag veranderen. In dat geval kies je voor een recirculatie afzuigkap. Bij een recirculatie afzuigkap, wordt de lucht niet naar buiten afgevoerd, maar gefilterd en vervolgens weer de ruimte ingeblazen. Dat filteren gebeurt door koolstoffilters die je regelmatig moet vervangen. Ook zijn deze afzuigkappen in verhouding vaak minder krachtig. Toch zijn er inmiddels goede recirculatie afzuigkappen op de markt. In de showroom kunnen ze je hierover goed informeren.

Afzuigkap zonder motor

Heb je een nieuwer pand, dan heeft je huis waarschijnlijk een centraal afzuigsysteem. In dat geval kun je kiezen voor een afzuigkap zonder motor. De afzuigkap sluit je dan aan op jouw centrale afzuigsysteem. Het grootste voordeel hiervan is de stille werking van het apparaat. Het is immers vaak de motor die het geluid maakt. Nadeel is dat een afzuigkap zonder motor in de praktijk vaak minder krachtig is. Ook hier kunnen ze je in de showroom meer over vertellen.

Designkeuzes voor je afzuigkap

Wanneer je eenmaal de basiskeuzes gemaakt hebt en weet aan welke specificaties je afzuigkap moet voldoen, ben je toe aan het maken van designkeuzes. De ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren ontzettend hard gegaan op dit gebied. Naast de traditionele kappen van RVS, zie je ook steeds meer afzuigkappen in onconventionele vormen en materialen. Je kunt kiezen voor een afzuigkap als statement piece, maar je kunt de afzuigkap ook volledig wegwerken in het ontwerp.

Advies bij het aanschaffen van een afzuigkap

Bij Carpentier helpen we je graag met al jouw vragen over afzuigkappen. We kunnen je technisch verder helpen en daarnaast meedenken over het design. Kom gerust langs bij onze showroom in Aalsmeer.