Banken

Een bank kopen. Waar let ik op?

Je bent toe aan de aanschaf van een nieuwe bank. Natuurlijk wil je een goede keuze maken, want meestal doe je jaren met een bank. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten, zodat je de juiste keuze maakt.

Probeer verschillende banken uit

Belangrijk is in ieder geval dat je een bank komt uitproberen. Pas als je op een bank gezeten hebt, weet je of de bank voor jou goed zit. Probeer wat voor soort leuningen je prettig vindt, welke hoogte, de diepte van het zitvlak en of je liever een stevige bank wilt, of een bank waarin je kunt wegzakken.

Soorten banken: hoekbanken, 2-zits, 3-zits of zelfs 4-zits banken

Nadat je hebt bepaald wat je lekker vindt zitten, kies je ook het soort bank. Wil je een hoekbank? Of toch liever één of meer losse banken, die je eventueel aanvult met fauteuils. Vind je het lastig om te bepalen hoe groot je bank moet worden, dan kun je bijvoorbeeld een plattegrond maken van je huiskamer en de bank intekenen. Koop je een bank ter vervanging van je oude bank in dezelfde ruimte, dan kun je de huidige bank nameten en de nieuwe bank daarmee vergelijken.

Kies je materiaal: stoffen banken of leren banken

Materiaalkeuze bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je bank. Maar bijvoorbeeld ook hoe de bank aanvoelt als je erop zit. Leer voelt vaak koeler aan dan stof, maar ook stoffen onderling kunnen erg verschillen in hoe het voelt op je huid. Bedenk ook vooraf hoeveel onderhoud een bank nodig heeft. Een witte, stoffen bank vraagt een ander stoort onderhoud dan een leren bank in een donkere tint. En heb je huisdieren, dan neem je ook dat mee in je keuze

Stijl bank kiezen: landelijk, industrieel, design, of minimalistisch

Een bank moet in de eerste plaats lekker zitten, maar je wilt ook dat je bank mooi past bij de rest van de ruimte. Een bank met veel losse kussens, rondere vormen en brede leuningen, heeft een landelijk karakter. Een bank met zwarte, metalen, vierkante poten en een wat strakker ontwerp, past eerder in een industriële inrichting. Soms helpt het bij het maken van een keuze als je met die bril naar je meubels kijkt.

Groen, grijs, cognac, of toch een andere kleur voor je banken?

Welke kleur je kiest voor je bank is er persoonlijk en hangt samen met je gehele interieur. Veel mensen denken dat het belangrijk is dat je een neutrale kleur bank kiest, omdat deze minder snel zou vervelen. In de praktijk blijkt het vooral belangrijk dat een bank past binnen het geheel. Een bank in een flesgroene tint die past binnen het geheel, zal bijvoorbeeld rustiger ogen, dan een neutrale grijze bank die detoneert bij de rest van je interieur.

Proefzitten in de Carpentier Showroom in Aalsmeer

Een bank kopen begint altijd met proefzitten. Kom gerust langs in onze showroom in Aalsmeer voor onze ruime collectie banken. De Carpentier ontwerpers in de showroom denken altijd graag met je mee.