Je garderobekast: 5 organisatietips die je (bijna) nergens anders krijgt

Je bent toe aan een nieuwe inloopkast of garderobekast, of je wilt je huidige kast een update geven. Een goed moment om eens na te denken over de indeling. Haal met een paar slimme tips en trucs nog meer uit je kast.

Kledinghangers: choose wisely

Dat het aantrekkelijk is om 1 soort knaapjes te kiezen en de plastic hangers van de winkel buiten de deur te houden, dat weten de meeste mensen wel. Maar welke soort kies je dan? Heb je de ruimte, kies dan zeker voor luxe hangers, bijvoorbeeld van gelakt hout. Doordat deze iets breder zijn hangt je kleding mooi uit. Is je ruimte beperkt, overweeg dan bijvoorbeeld stevige draadstalen hangers. Hiervan kun je er zeker twee keer zoveel kwijt in dezelfde kastruimte. Raakt je kast dan nog steeds te vol? Dan zit er nog maar één ding op: opruimen.

Planken of toch lades?

In aanschaf is een lade duurder dan een plank. In bepaalde gevallen is het de moeite waard om voor een lade te kiezen, terwijl in andere gevallen een plank prima voldoet. Hoe zit dat? Een gemiddelde kast is 60 centimeter diep. Dat geeft je voldoende ruimte voor twee stapels kleding achter elkaar. In de praktijk is de achterste stapel kleding lastig te bereiken. Met een lade heb je dit probleem niet. Maar let op: zodra je kleding hoger legt dan ongeveer schouderhoogte is dat niet meer vanzelfsprekend het geval, omdat je niet meer in de lade kunt kijken. Het lager plaatsen van je kleding in lades is het meest ideaal. Gebruik je hogere planken dan voor opslag.

Tassen, riemen, stropdassen en andere accessoires

Denk bij het indelen van je kast ook aan je accessoires. Hoe meer alles in huis een vaste, logische plek heeft, hoe gemakkelijker het is om alle ruimtes schoon, overzichtelijk en netjes te houden. Daarbij is het prettig om alles bij elkaar te hebben, zodat je gemakkelijk combinaties kunt maken. Houd je hier al rekening mee bij aanschaf van je (inloop)kast, dan kun je gebruikmaken van alle handige opties die er zijn. Zo’n kast helemaal ingedeeld op jouw wensen en behoeften voelt ontzettend luxe.

Schoenen in je kast? Ja/nee

Liefst bewaar je alles bij elkaar en schoenen horen daar zeker ook bij. Toch verdienen schoenen wel wat extra aandacht, omdat deze een geur kunnen afgeven. In de meeste gevallen zal het wel meevallen, maar het is goed hier even bij stil te staan voor je jouw hardloopschoenen onder je pakken plaatst. Een oplossing kan zijn dat je voor bepaalde schoenen een schoenendoos reserveert. Een geurbuideltje kan soms ook prettig zijn.

Alles op zijn plek: recycling en onderhoud

Het werd hierboven ook al genoemd: als je alles in huis een vaste plek geeft, is opruimen eenvouding. Zorg daarom dat je in je kast 2 extra bakken, lades, of kratten reserveert. In de ene verzamel je kleding en schoenen die naar de kledingcontainer, of kringloop mogen. In de andere leg je alle kleding en schoenen die naar de schoenmaker, de stomerij, of het naai aterlier moeten.

Je kast samenstellen

Wil je meer weten over het samenstellen van jouw eigen (inloop)kast? In de showroom denken we graag met je mee en laten we je graag de verschillende merken en mogelijkheden zien.