Verlichting

Mooi en functioneel

Verlichting hoort bij de basis van je huis. De hoeveelheid licht heeft invloed op je gevoel en op de sfeer in de ruimte. Daarnaast moet licht ook functioneel zijn. Een bijzonder armatuur kan ook een fraai designelement zijn in je huis.

Energiezuinigheid

Vooral bij verlichting die je dagelijks gebruikt is het verstandig om na te denken over het energiegebruik. Zo gebruikt ledverlichting flink minder energie dan een spaarlamp en inmiddels is er ook bij ledverlichting ruime keuze in lichtsterkte en -warmte.

Basisverlichting

Denk per ruimte na over je verlichting. De lampen die je met 1 knop aandoet als je binnenkomt in de ruimte, noem je de basisverlichting. Vaak zijn dit een aantal wat grotere lichtbronnen. Denk bijvoorbeeld aan de hanglamp boven je zithoek of eetkamertafel en spots aan je plafond, of langs de muur.

Accentverlichting voor extra sfeer

Naast de basisverlichting kun je nog wat kleine, losse lichtbronnen gebruiken om de ruimte sfeer te geven en om mooie objecten en schilderijen uit te lichten. De lamp zelf kan ook een eye catcher zijn. Vaak kies je hiervoor losse lampen, zoals staande lampen en tafellampen. Hierdoor blijft de aankleding van de ruimte flexibel.

Accentverlichting voor extra licht

Het is ook prettig om al vooraf na te denken op welke plekken je functioneel extra licht nodig hebt. Een bekend voorbeeld van functioneel licht is een extra leeslamp bij een fauteuil, maar ook bij andere hobby’s kan extra verlichting prettig, of zelfs noodzakelijk zijn.

Merken

Stout

Isensi

Duran